Hvorfor får man hæmorider? 7 hyppige årsager du skal kende

Opdag de 7 hyppigste årsager til hæmorider – og hvad du selv kan gøre.

Hvorfor får man hæmorider? Det er et spørgsmål, mange stiller sig selv, når de oplever ubehag, kløe eller blødning fra endetarmen. Selvom hæmorider er meget almindelige, er det ofte uklart, hvad de egentlig skyldes – og hvordan de opstår.

I dette indlæg får du svar på, hvad får man hæmorider af, og hvilke livsstilsfaktorer eller fysiologiske forhold der typisk er årsag til hæmorider. 

Vi gennemgår de syv vigtigste årsager – og hvad du selv kan gøre for at mindske risikoen.

1. Forstoppelse og hård afføring

En af de hyppigste årsager til hæmorider er forstoppelse og hård afføring. Når du presser meget under toiletbesøg, stiger trykket i blodårerne i endetarmen, og det får venerne til at udvide sig. Hæmorider opstår derfor ofte hos personer, der døjer med langvarig forstoppelse eller hård mave.

Vil du vide mere om, hvad hæmorider egentlig er? Læs vores guide: Hvad er hæmorider?

2. Pres og anstrengelse på toilettet

En anden vigtig hæmorider-årsag er overdreven anstrengelse ved toiletbesøg. Det kan være nødvendigt at presse, hvis afføringen er hård, men hyppig og kraftig anstrengelse svækker blodkarrene og gør dem mere tilbøjelige til at udvide sig – og dermed øges risikoen for hæmorider. 

Brug gerne tid på at lade afføringen komme naturligt og undgå at sidde længe på toilettet. Du kan læse mere om symptomer og årsager til hæmorider her.

3. Fiberfattig kost og for lidt væske

Hvad får man hæmorider af? En fiberfattig kost og for lidt væskeindtag gør afføringen hård og besværlig at komme af med. 

Fibre fra frugt, grøntsager, fuldkornsprodukter og bælgfrugter hjælper med at gøre afføringen blødere og nemmere at komme af med – og mindsker risikoen for hæmorider betydeligt. 

Husk også at drikke rigeligt med vand hver dag.

Få tips til gode vaner i vores artikel: Forebyggelse af hæmorider – 7 gode råd.

4. Overvægt og stillesiddende livsstil

Hvordan opstår hæmorider hos voksne? Overvægt øger det indre tryk i bughulen, og det kan presse på venerne omkring endetarmen. 

En inaktiv livsstil, hvor du sidder meget ned og bevæger dig for lidt, hæmmer blodcirkulationen i underlivet – og det øger risikoen for at udvikle hæmorider.

5. Graviditet

Under graviditet sker der flere ting, der øger risikoen for hæmorider: Trykket i bækkenområdet stiger, og hormonelle forandringer gør blodkarrene mere eftergivelige. 

Derfor er det meget almindeligt for gravide og kvinder efter fødsel at opleve hæmorider. Vil du læse mere om emnet, kan du besøge Hæmorider efter fødsel og under graviditet.

6. Alder og arvelighed

Med alderen svækkes bindevævet og blodkarrene i endetarmen naturligt, hvilket gør det lettere for hæmorider at opstå. 

Arvelighed spiller også en rolle: Har du familiemedlemmer, der har haft hæmorider, kan du være mere disponeret for selv at udvikle dem.

7. Diarré, tunge løft og dårlige toiletvaner

Kronisk diarré kan irritere endetarmsåbningen og gøre slimhinden mere sårbar over for hæmorider. Tunge løft og gentagne aktiviteter, der øger bugtrykket, kan også være en årsag til hæmorider. 

Endelig er dårlige toiletvaner – fx at sidde længe på toilettet, læse avis eller bruge mobiltelefon – med til at øge risikoen.Læs mere om livsstilens betydning i Hæmorider og livsstil – alkohol, motion og kost.

Opsummering: Hvad kommer hæmorider af?

Hæmorider opstår oftest som følge af et øget tryk i eller omkring endetarmen. De mest almindelige årsager er forstoppelse, pres under toiletbesøg, fiberfattig kost, overvægt, graviditet, alder, arvelighed og dårlige toiletvaner.

Risikofaktor

Kort forklaring

Forstoppelse og hård afføring

Øger trykket på endetarmens blodkar

Anstrengelse på toilettet

Svækker blodkarrene

Lavt fiberindtag

Giver hård afføring

For lidt væske

Gør afføring hård og svær at komme af med (øger risiko for forstoppelse)

Overvægt og inaktivitet

Belaster blodkarrene og hæmmer blodcirkulation

Graviditet

Øger tryk og påvirker blodkar

Alder og arvelighed

Svækket væv og genetisk disposition

Diarré, tunge løft, toiletvaner

Irriterer og belaster endetarmen

Lindring af symptomer med Lidoposterin® rektalsalve

Hvis du oplever gener som smerte, kløe eller svie i endetarmen, kan en salve eller creme mod hæmorider gøre en stor forskel i hverdagen. 

Lidoposterin® er en rektalsalve med det lokalbedøvende stof lidokain, der hurtigt lindrer ubehaget – både ved indvendige og udvendige hæmorider. Salven fås som håndkøb uden recept på apoteket og gør hverdagen mere behagelig for dig, der døjer med hæmorider.

Vil du vide mere om hæmorider?

Du kan dykke dybere ned i emnet på vores side: